agyhalottadmin 2014.06.21. 12:35

Hejjesírás

hejesiras_2005.jpg

Szokásos sírás jön, egyre több a pocsék helyesírással rendelkező ember. 

Nem a rövidítésekkel van gondom, sem az internetes szlenggel, ezek részei az életnek. A nyelv folyamatosan változik, jönnek be új szavak és vesznek el kevésbé használtak. Az elgépeléssel sincs semmi baj, sokunknak nincs ideje alaposan átnézni, amit ír. Sokszor telefonról, vagy kényelmetlen táblagépről ír az ember, vagy akár vakon is lehet gépelni. Ha felcserélsz pár betűt, kimarad egy-egy betű, azzal nincs gond, sem az összetett szavak különírásával, illetve annak az ellentettjével. A vesszőhibákról nem is beszélek, mert azok tényleg lényegtelenek ma már. /Gyorsan hozzáteszem, hogy hivatalos oldalon, és persze nyomtatásban ezeknek a hibáknak nincs helyük, ott ezekre is figyelni kell/kellene/.

A teljes poszt a lenti "tovább" gombra kattintva érhető el.

Az igazán nagy problémák azok, amelyeket nem lehet a gyors gépelésre fogni: 

- "Ly" és "J" felcserélése. A leggyakoribb példa a muszály, holott azt muszájnak kell írni.

- Hosszú és rövid magánhangzók keverése.

Sorolhatnám sokáig a fenteikhez hasonló hibákat, amelyeket nem lehet a gyorsaság számlájára írni, ezek a hibák szimpla ostobaságból fakadnak (bocsánat, az írástudatlanságból). De újabban észrevettem egy másik félelmetes "hibát" is, aminek biztos van valami pontos megnevezése, de én csak értelmetlenségnek, foglamazóképesség hiányának nevezném. A képen jól látható a példa erre:

 

hülyecsajkommentekface1-edited.jpg

"alig tuttam vissza fel toretni" - Vissza fel töretni? Értem, hogy mit akar, de miért nem tudja rendesen megfogalmazni? A kép azért ilyen, mert igyekszem nem megsérteni a személyiségi jogaikat (mondjuk mivel mindenki láthatja, mit írnak, nem hiszem, hogy sok értelme van).

Látható még egy pár ínyencség a képen: "külgyél", "amijet", "ujj".

De ami a legijesztőbb, hogy 135 ember kedveli ezt (vagy azt). Azt hiszem, az utolsó kommentelővel értek egyet. :)  Az sem világos, hogy hogyan lehet ilyen hibákat elkövetni, ma már mindenben, mindenhol van helyesírásellenőrző beépítve. Az a piros vonal nem zavar senkit? Vagy az az első, amit kikapcsolnak, mert zavarja őket?

Nem akarom játszani itt a grammar nazit, sohasem voltam jó nyelvtanból vagy irodalomból (hármas osztályzat rémlik végig), valószínűleg a posztjaimban is akadnak hibák, de a többség helyesírása ijesztő. :) Tisztában vagyok vele, hogy a nyelvünk mindenképp megváltozik, átalakul, elvégre rovásírással sem ír már senki, de a tempó, amivel ez az egész zajlik, félelmetes. 

 Igyekeztem visszanézni régebbi fórumokat és azt láttam, hogy úgy 2003-2004 környéke az, amikor először elkezdtek panaszkodni egymásra az emberek. Nyílván előtte is voltak gyengébben írók, de az volt azaz időszak, amikor mintha robbanásszerűen megjelentek volna és azóta csak szaporodnának az analfabéták. Ennek vajon köze lehetett a sulinetes akcióknak? Hogy akkoriban lett elérhető bárki számára a világháló? Ha egyszerre szabadul fel egy csomó olyan ember a netre, akik nem állnak rá készen, akkor történik ilyesmi? 

Most mondhatnám azt, hogy nem kéne mindenkinek kommentelni a hálón, de akkor megsérteném a demokrácia és a szólásszabadság elveit, azt pedig nem szeretném. Akkor tulajdonképpen maga a demokrácia a felelős az analfabéták randalírozásáért? 

 „Az igazi romlást az új kor információs forrása, az Internet hozta el.” VII. Országos Alkalmazott Nyelvészeti Konferencia, valamikor 1997 környékén.

"„Hamarosan be fog állni az a bizonyos George Orwell-i 1984-es totális diktatúra, és majd elkészítik évről évre az »újbeszél« szótárt, ami egyre rövidebb és egyre kevesebb szót tartalmaz.”  

Bár a fenti két idézet a rövidítésekre vonatkozik nem pedig az analfabétizmusra. Ki a felelős? Az oktatási rendszer? Hogyan végzik el az általánost egyesek ilyen helyesírással? Vagy szimplán elszaporodott egy olyan réteg, akik régen sem tudtak rendesen írni, olvasni? Csak régen kevesebben voltak és nem kerültek előtérbe?

 

64 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://agyhalottak.blog.hu/api/trackback/id/tr986169252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsalugater 2014.06.21. 23:35:08

Ezek az emberek mindig is itt voltak közöttünk, csak éppen nem láttad őket írni. Mert nem is írtak. Az SMS meg az iwiw/fb óta viszont tömegesen próbálnak helyt állni ezen a számukra többé-kevésbé ismeretlen területen, az írott szavak világában. Majd ha a videóüzik végleg kiszorítják a betűt, akkor rend lesz megint.

2014.06.21. 23:36:52

Nincs rendben az egybe- és különírás leszarása és a vesszőhiány sem, pont ezek a leggyakoribb problémák. Az, hogy szinte mindenki úgy ír, nem azért van, mert a neten nem törődnek annyira a szabályokkal, hanem mert egyáltalán nem is tudják helyesen leírni ezeket a szavakat, ill. nem ismerik a központozás szabályait — gyakran diplomás emberek sem.

Ami ezeket az egysejtű véglényeket illeti, aki pl. alig tutta vissza fel toretni — még ha a kommentek szerint jócsaj is —, ők de facto írástudatlannak minősülnek. Nem baj, hogy vannak, az ilyen embereket sokkal könnyebb irányítani, és a primitívségük okán sokkal jobban ki vannak szolgáltatva.

tisztapista 2014.06.22. 00:02:17

A nyitvatartás és a papírzsebkendő egybe írandó. És annyira nem érdekel, hogy erről ki mit gondol, hogy csak na.

A nyitva tart külön íródik, mert nem igekötő, miért írnám egybe? A nyitvatartás viszont egybe írandó, mert ez a szerkezet mér állandósult ebben a formában. Majd hozzáigazodik a hivatalos szabályzat is.

A papírzsebkendő kedig azért írandó egybe, mert a papír már nem az anyagot jelképezi, hanem átment köznévbe, mint a fajáték vagy az üvegszem. Majd hozzáigazodik a hivatalos szabályzat is.

Ájem szori, de a nyelv állandóan változik, és nincs idő nyelvtannáciskodásra.

2014.06.22. 00:16:56

@tisztapista: és ezt mivel kapcsolatban gépelted be ide? Amúgy az is egybeírandó, hogy "egybeírandó". Te inkább ne ossz észt, olyan vagy, mintha valami tripben lennél. Totál összefüggéstelen, előzmény nélküli dolgokat kommentelsz ide.

Anyag meg köznév...honnan kukázod elő ezeket? A papírzsebkendőt ugyan tényleg egybe kell írni, de fogalmad sincs, hogy miért.

Phteven 2014.06.22. 00:45:31

@retrovírus: Attól tartok, veled kell egyet értenem. Nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy az emberek nem ismerik az alapvető nyelvtani dolgokat. Köszönhető ez talán annak is, hogy könyvet csak kirakatban láttak, vagy max. dekorációs céllal vásároltak.

pocak 2014.06.22. 01:24:37

@retrovírus: a papír zsebkendőt spec külön kell írni (összetett szóhoz kapcsolódó anyagnév, akh 115.), de értelmes és írástudó ember nyilván leszarja az akh-t, és egybeírja, annyira szembemegy a józan ésszel.

hivatkozott egyének nyilván félanalfabéták, az más kategória, ott a józan ész nem játszik.

továbbá a nyelv változása egy dolog, de a helyesírást ne keverjük ide, az akkor változik, ha kiadnak egy új verziót belőle. az aktuális 1984-es, azóta semmi sem történt amúgy, de már készül az új cucc. az se lesz jobb.

Udo von Raumschiff · http://udomongya.blog.hu/ 2014.06.22. 01:27:37

@Phteven: Ott a pont. Írni úgy tanul meg az ember, hogy olvas. Sokat. Irodalmat (nem Leslie L. Lawrence-t). Az irodalmi szövegeket még ma is sok helyen profi szerkesztők és korrektorok gondozzák. Így ha valaki olvas, rögzül a helyes írásmód.
Akik meg csak a barcsinőik fészes bejegyzéseit olvassák, azokban az rögzül.
„Külgyél”, „amijet”, „jólnézel ki”.
És ami még rémisztőbb: egyszer egy szerkesztői/szövegírói állásra (!) pályázó 400-500 jelentkező motivációs levelét kellett átválogatnom. Főiskolai vagy egyetemi végzettségű fiatalok produkáltak olyan siralmas helyesírást és olyan suta és pontatlan fogalmazást, hogy elment az életkedvem, A többség a saját főiskolája nevét sem volt képes pontosan leírni...

2014.06.22. 01:51:57

@Udo von Raumschiff: én is olvastam sok cv-t, bár az informatikai állásra volt, de legnagyobbrészt diplomás emberek jelentkeztek. Valószínűleg minden szektorban egyformán katasztrofális a felhozatal. Én legszívesebben olvasatlanul kibasznám azokat a cv-ket, amikben ordas helyesírási hibák vannak, de könnyen lehet, hogy alig maradna jelentkező.

A rossz helyesírás mindig buta emberre vall, erre nincs mentség.

2014.06.22. 02:03:37

@pocak: A papírzsebkendőnek utánanéztem, mert kissé hihetetlen, hogy külön kell írni. Lehet benne valami, én mindenesetre most hallok róla először, de ezután is egybe fogom írni. Ez annyira szélsőséges példa, hogy igazából csak pár ember tud róla az egész országban, a nagyobb gondok nem ezekkel vannak.

Lófasz a seggedbe blog.hu 2014.06.22. 03:25:08

Kérdés: Dorina és barátai milyen korosztály? Általános iskola?
Ugrok egy nagyot: egyetemre is már bekerülnek olyanok, akik még számolni sem tudnak (infós szakra). 15-20 évvel ezelőtt ez elképzelhetetlen volt.
Oktatás színvonala: \
Fiatalok igényessége, tudásszomja: \
De melyik volt az ok és melyik az okozat?
Ezzel együtt nem hiszem, hogy a többség ezt a szintet képviseli. A saját közegében persze így fogalmaz, mert ez a divat, ettől lesz menő, de amúgy még tudhatja jól (is).
-
Neked a "helyesírásellenőrző"-t nem húzta alá? :)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.06.22. 07:31:51

ilyen buta ember mindig volt,csak nem tette közzé. amikor pl. én a mobilról írok, na akkor engem sem érdekel pl. az ékezet. örülök, hogy be tudom pötyögni azon a hülye tapitapi klaviatúrán.

agyhalottadmin 2014.06.22. 07:37:42

@Zsalugater: Az sms még valahol érthető, mert egyrészt korlátozott a karakterek száma, másrészt pedig nehézkes telefonon menet közben pötyögni. A FB viszont csak rontott a helyzeten, pedig lenne lehetőség jobban kifejezeni magunkat.

A videóüziktől előre félek, mert mire az elterjed, a többség nemhogy írni, de még beszélni sem lesz képes rendesen.

agyhalottadmin 2014.06.22. 07:39:41

@tisztapista: "Majd hozzáigazodik a hivatalos szabályzat is."
Értem a logikád, csak nem tetszik. Semmi baj nincs azzal, ha változik a nyelv, de ami most van az nem változás, hanem süllyedés.

agyhalottadmin 2014.06.22. 07:41:18

@Phteven: Nemcsak, hogy könyvet alig olvasnak, sajnos már ott tartunk, hogy nem merek hosszabb, összetett mondatos kommenteket írni, mert el sem olvassák, mondván, hogy túl hosszú (8-10 mondatról beszélek, még a leglassabb olvasónak is kb 30 másodperc).

agyhalottadmin 2014.06.22. 07:44:16

@TorzonBorz: Én sem vagyok tökéletes, hibázhatok... :)
Dorina és társai 19-20 éves korosztály.

ParaZita2 2014.06.22. 08:36:44

Érdekes jelenség a helyesírás tényleges változása.
Hátha kommentel majd egy szocio-lingvista is.
Azt hiszem, összetett társadalmi összefüggésekre lehetne bukkanni a háttérben.
A mindenkori "elitnek" (mellesleg azért is elit, mert kiválóan verbalizál - pl. OV, LJ, de GyF is!) szüksége van "egy-bites" lények tömegeire, akiket cselédként, csicskásként, jobbágyként, (szinte rabszolgaként) tart és azok mindennapi robotjából élősködik.
Hol is végezte Széchenyi?
(ugye ő volt az egyedüli magyar, aki megfogalmazta: kiművelt emberfőkre van
szükség. ÉS: tett is érte. Hány év telt el azóta? "Ne arra tessenek figyelni, mit mondok, hanem, mit teszek." Mit is tesznek már évtizedek óta?)

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.22. 08:43:27

A szövegszerkesztők rosszul beállított helyesírásellenőrzője is sokban rontja a helyesírást. Pl. a dátumok írásában egyre terjed a hónapok nagybetűvel való HIBÁS írása.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.22. 08:44:24

@tisztapista:

"A nyitvatartás viszont egybe írandó, mert ez a szerkezet mér állandósult ebben a formában."

Így van.

scsaba1 2014.06.22. 08:46:50

A legnagyobb poén, amikor úgynevezett "netes újságírók" követnek el nagyon durva hibákat (tehát kvázi, akiknek az írás a szakmája). Egyszer az Origo címlapját uraló vezércikk első bekezdéseiben is belekeveredett az újságíró az új-ujj kettősébe, olyan hibát vétve, amiért már negyedik osztályban is tripla aláhúzás járt, no meg irtózatosan nagy tockos.

agyhalottadmin 2014.06.22. 08:48:53

@ParaZita2: Lehetséges, de nem hiszem, hogy ez tudatos szinten működik. Csak így alakult ki, az embereknek kellenek vezetők, különben káosz lenne. Csak azt lehet irányítani, aki arra alkalmas, de az olyanokat kell is!

GöTi 2014.06.22. 08:49:29

"Ki a felelős? Az oktatási rendszer? Hogyan végzik el az általánost egyesek ilyen helyesírással?"
Ne legyenek illúzióid, ez nem az alja, mert azok olvasni sem tudnak 8 ált. isk. bizonyítvánnyal. Évtizedek óta felnőnek társadalmi, oktatási rendszereinkben olyan emberek, akiket a politikusok és a szüleik élelemmel táplálnak minimum szinten az adóforintokból, de a tisztességes élethez szükséges tudást nem kapják meg. Az iskolai képzés lepapírozása ugyanakkor hamis módon, sokszor többéves csalássorozatként lezajlik.

"Vagy szimplán elszaporodott egy olyan réteg, akik régen sem tudtak rendesen írni, olvasni? Csak régen kevesebben voltak és nem kerültek előtérbe?"
Mint már írták, egyszerűen most jobban megmutatják magukat. Másrészt az általános iskolai követelmény rendszer feloldódott. Valamikor az első osztályt elhagyó gyereknek olvasni és írni kellett tudnia legalább alapszinten, szótagolva. Ha nem ment neki, akkor az osztály nem cipelte teherként, hanem évet ismételt. A mostani seggrepacsi rendszerben egy negyedikes szerencsétlent ki fog megtanítani olvasni és írni?

agyhalottadmin 2014.06.22. 08:53:21

@scsaba1: Néha odakapcsolok valamelyik híradóra, és elég gyakori a rosszul kiírt híranyag cím. Általában észreveszik a szerkesztők is, mert amint kiírják valaki nevét (az alatt a címet leveszik), javítják és mire újra kikerül, már jó.

scsaba1 2014.06.22. 08:54:20

@retrovírus:

Ez elég szemellenzős hozzáállás... Attól még, hogy nem tud írni, matekból-fizikából, informatikából lehet penge. Lehet éppen diszlexiás és/vagy diszgráfiás is.

agyhalottadmin 2014.06.22. 08:56:48

@GöTi: Esetleg még lehet az is az oktatási szint csökkenésének az oka, hogy régen, ha egy diák kevésbé tudta tartani a tempót, akkor külön foglalkoztak vele, hogy szintre hozzák. Ma már pár helyen ezen megsértődnek, mert diszkrimináló. Úgyhogy inkább a gyengébb képességűekhez igazítják a többieket is,

ParaZita2 2014.06.22. 08:57:13

((tudom, számtalan példát lehetne sorolni, engedjetek meg egyet:))
"...kalodás tűzifa kaphato vásárojon joáron tűzifát most egy kaloda kemény fa 11950ft ugyanit erdeji kőbméter is kaphato konyhakészre hasitot nem kalodábarakva hanem a platon szorosan sorbarakva hejszinen elenőrizhető ami aszt jeleti hogy garantált 1x1x1 ben kel számolni mert 1 erdeji kőb méter 2 űzeminek felel meg 1 űzeminek az ára pedig kiszálit va 14500ft 6 űzeminek az ára 93000ft hivjon minket bizalomal a hét mindennapján kőszőnőm hogyelolvasta hidetésűnk..."

Ami fontos, lehet, hogy fát tényleg jól tud vágni. Kérdés, hogy emberi értékrendje rendben van-e, pl. nem akar-e becsapni, nem bizalmatlan-e végletekig, mennyire erőszakos, vagy mennyire empatikus, mennyire segítőkész, stb., stb.

agyhalottadmin 2014.06.22. 09:01:47

@ParaZita2: Mondjuk ha tudja magáról, hogy pocsék az írása, akkor miért nem kér meg valaki, hogy írja meg helyette?

ParaZita2 2014.06.22. 09:30:43

@agyhalottadmin: ... feltehetőleg, nem is tudja, hogy mi a helyesírás (értelme, célja, jelentősége, neki ahhoz semmi köze, az ő világa anélkül is működik).

Azt hiszem, bonyolult társadalmi "tünet", (nem is kulturális, hanem civilizációs) helyzetkép a helyesírás is.

studkell 2014.06.22. 09:41:13

Nekem két dolog fáj a legjobban, és ezt diplomás emberektől is sokat lehet látni: az egyik a központozás hiánya (könyörgöm, összefolyik a szöveg, ne nekem kelljen már kibogarászni, mit akar írni az illető), a másik pedig a soha nem létezett -al, -el rag következetes használata (teljesen hasonuló -val, -vel helyett ugye). Ez utóbbit nem is értem, hogy jöhetett létre, kimondva sem mondja senki olyan parasztosan, hogy "Százal mentem a kocsival.", írásban viszont valamiért mégis terjed, sőt ma már ez az általános (és nem hiszem, hogy az egyszerűsítés elvét követnék).

CsakEgysrác 2014.06.22. 09:49:38

de jó ,hogy neked ez a legnagyobb bajod milyen az emberek helyesírása, biztos magyar szakos tanár vagy.
tessék szépen levelet írni az oktatási minisztériumnak, hogy nagyobb odafigyeléssel kezeljék ezt a kialakult állapotot, de valami köze legyen a focihoz is amit írsz, hogy a "fáraó" jóvá hagyja :D

agyhalottadmin 2014.06.22. 10:01:22

@CsakEgysrác: Azt tudod ugye, hogy ez egy tünet? Sok ilyen van, csak most erről az egyről beszélünk.

A minisztérium nem fog tenni semmit, elvégre pont ők kezdték fellazítani az egészet. Gondolom észrevették, hogy egyre több a kevésbé jó képességekkel rendelkező emberek száma, de valahogy nekik is kell jövőt biztosítani.

agyhalottadmin 2014.06.22. 10:03:22

@ParaZita2: Ha a saját közegében kommunikál így, akkor az még nem is olyan nagy baj. Tehát ha az általad idézett szöveg egy faluban volt kitéve egy táblára, akkor csak hasonló közegben mozgó emberek olvassák, őket pedig nem fogja zavarni a szöveg.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.06.22. 10:15:43

Én is régóta figyelem a helyesírás "alakulását", pontosabban: a visszafejlődését. Bár nyilván sokan ezzel a példával jönnek, de kérdem én (is): az iskolában (általános, közép, felsőfokú) így írnak ezek az emberek? És a tanárok nem szólnak? Vagy igen, de a kedves diák nem törődik vele?
Szerintem ez színtiszta figyelmetlenség és érdektelenség. Egyszerűen telibesz@rják, hogyan írnak. Nem érdekli őket. Közölték az információkat, és kész, a többi már nem érdekes. Ahogy az Oscarban volt: úgy beszélnek (esetünkben: írnak), ahogy tudnak.
Hozzáteszem: az élőbeszéd is hasonló leépülést produkál... a kedvencem az helyhatározói ragok téves használata, ill. nem használata, így születnek az olyan csodák, mint pl. az "Olaszországba vagyok", mert az a fránya n már lemarad a szó végéről. Minek is kellene odaírni, amikor a beszédben sem mondja ki, nem igaz? Összehasonlítási alap pedig nincsen, mert sokan valóban nem vesznek könyvet a kezükbe, a kötelező olvasmányokat is kínszenvedésnek fogják fel, beszélni és írni egymástól, és az elektronikus médiától tanulnak, csak épp annak a szereplői sem állnak a helyzet magaslatán. Az egy dolog, ha az RTL Klub feliratozója észreveszi (jobb esetben), hogy nem jól írta ki az inzertet, máskor meg úgy kell rászólni, hogy figyelj már, javítsd azt ki, de most! Így is kismillió helyesírási hibás felirattal találkozni - de kb. az összes tévécsatornánál. Mert a feliratozók, szerkesztők sem tudnak helyesen írni, mert nem érdekli őket, mert jó az úgy, a hülye grammar nazi meg forduljon fel.

Szerintem ez a jelenség csak egy tünet a szellemi színvonal általános csökkenésének. Beszűkül a gondolkodásmód, növekszik az igénytelenség és a pongyolaság, már most van egy felnőtt generáció (bár a korábbiak közül is tudnék példát mondani), ami nem tud rendesen írni és fogalmazni. Ezeknek majd lesz gyerekük (IQ-hoz kéne kötni a gyerekvállalás engedélyezését?), aztán azoknak is, és a műveletlenség, butaság, igénytelenség hatványozottan terjed, ismétli önmagát. Ismétlem: az írás és olvasás hiánya vagy rossz minősége csak egy tünet, aminek a jövőbeli következményeit szerintem nem is látjuk még, legfeljebb sejthetjük.
Gondolkodni képtelen (de nem is akaró) birkákká válnak az emberek, akiknek meg kell mondani, mit csináljanak, épp csak el fognak tudni bődülni, de az sem lesz érdekes. Felületes, semmitmondó személyiségük lesz, igények és elvárások nélkül.

Majd biztos lesz egy újabb megkülönböztető jegy, amiért lehet a másikat b@szogatni... bőrszín helyett majd valami olyasmi, hogy "te óvasó és hejessen irsz??! akkó a zanyádd!".

Mi lehetne a megoldás? Szerintem ezt csak egyéni szinten lehet orvosolni. Olvassunk. Bármit. Akár Leslie L. Lawrence-t is, hiszen az is irodalom valahol, de klasszikusokat is, főleg régi kiadású könyveket, és mi tanítsuk meg a gyerekeinknek, hogy mit hogyan kell mondani és írni, ne bízzuk ezt kizárólag a tanárokra. Mi személy szerint próbáljunk a lehetőségeinkhez képest jobbítani a környezetünkön és a világon, ahol tudunk, és akkor legalább annyi eredményt elérhetünk, hogy a mi kis szűkebb világunk értelmesebb és jobb lesz, mint az értelmetlen masszabirkák által uralt.

ParaZita2 2014.06.22. 10:54:04

@agyhalottadmin: "...faluban volt kitéve egy táblára..."

Nem, ez az olx.hu-n szerepel.

Mellesleg, úgy kell gondolni, hogy faluban még inkább funkcionális analfabéták az emberek, vagy ez csak egy rossz reflex?

Na Ez Az 2014.06.22. 10:54:16

Nem olvastam végig az összes kommentet, lehet, hogy olyant írok, amit már más leírt.

Szerintem az alapvető probléma, hogy az általános iskolából továbbengedik a funkcionális analfabétákat, azaz:
- nem tanul meg tanulni, (tanulás, megértés helyett magol,) ezért:
- nem tanul meg helyesen írni, (számolni, logikusan gondolkodni);
- nem érti, hogy mit olvas, ezért nem is szeret olvasni, ezért nem is olvas!

Ennek viszont egyenes következménye, hogy a "jó tanuló" státusz ciki, a többség szinte büszke arra, hogy milyen keveset tanul. Ugyancsak ebből következik, hogy a tananyag "meg nem értésével" humán területen sokkal könnyebben ellavírozik az ember mint a reál tantárgyakban, tehát a műszaki érdeklődés is leértékelődik, sok orvos, bölcsész, stb. szinte büszke rá, hogy "engem nem érdekel a matematika!".

Gera 2014.06.22. 10:57:17

Szerintem nem romlik a helyesírás, egyszerűen arról van szó, hogy egy csomó olyan ember irkál az interneten nyilvánosan elérhető helyekre, akik korábban egyáltalán nem is írtak semmit sehova. Igazából ez az egész dolog még javíthat is a nép íráskészségén, biztosan javít is, csak azért tűnik rosszabbnak a helyzet, mert most látható a kendőzetlen valóság, míg 30 éve egyszerűen halvány fogalmunk se lehetett arról, hogyan ír mindenféle aluliskolázott ember.

A másik meg az, hogy míg korábban szinte csak szerkesztett tartalommal lehetett találkozni írásban, az internet sokszor inkább az élőbeszédre hasonlít, ami egy értelmes embernél is tele van nyelvhelyességi hibákkal, teljesen természetes módon. Ezek a kommentek olyanok, mint egy beszélgetés, csak beüti gyorsan az ember, amit gondol, legtöbbször el se olvassa elküldés előtt.

agyhalottadmin 2014.06.22. 11:01:00

@ParaZita2: Azért gondoltam, hogy valahonnan vidékről származik az idézet, mert én is falusi gyerek voltam, és ott ez a fajta kommunikáció és írásmód teljesen megszokott volt. Tudták magukról, hogy pocsék a helyesírásuk, de a többségnek egyszerűen nem volt igénye, hogy fejlessze azt. Nem érdekelte őket.

agyhalottadmin 2014.06.22. 11:07:33

@Kővári György Márió: "Szerintem ez a jelenség csak egy tünet a szellemi színvonal általános csökkenésének. Beszűkül a gondolkodásmód, növekszik az igénytelenség és a pongyolaság"

Több posztot is tervezekkel azzal kapcsolatban, hogy folyamatos a szellemi szint csökkenés. Ennek csak az egyik tünete a helyesírás, majd igyekszem sorra venni a többit is.

"IQ-hoz kéne kötni a gyerekvállalás engedélyezését?"

Ezzel csak annyi a gond, hogy szembemegy az egyenjogúsággal, a demokráciával, meg úgy általában mindennel. Aztán lassan, ha mindenki elit lesz, akkor az elitek közt is lesz mégelitebb és akkor majdnem ugyanott vagyunk. De egyébként nagyon jó példa, amit már biztos láttatok a neten, hogy az okosabbak a jelen körülmények közé nem mernek gyereket vállalni, a kevésbé műveltek pedig mernek. Ennek egyenes következménye, hogy az utóbbiak lesznek többen.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.06.22. 11:11:52

@agyhalottadmin: Persze, persze, tudom. Ez az elgondolás egy nagyon szélsőséges, abszurd példa részemről, de természetesen tisztában vagyok vele, hogy nem kivitelezhető. Bár... régen bőrszín alapján határozták meg egyesek, hogy ki hová ülhet a buszon és melyik mosdót használhatja, szóval még akár ilyesmire is sor kerülhet egyszer.

Na Ez Az 2014.06.22. 11:16:43

@Gera: Szerintem nem jól látod! több mint 30 évig a felsőoktatásban tanítottam, műszaki területen. A hallgatók hozott tudásához alkalmazkodva egyre lejjebb kellett tennem a magyarázatok színvonalát. Az előző évekhez viszonyítva egyre jobban romlott az íráskészségük, a helyesírásuk, a szövegértésük, nem tudnak tanulni.

Nagyon jól reprezentálja az állapotokat a napi életben megjelenő ordító nyelvi hibák, pongyolaságok, vagy az egyértelmű tudáshiány. Ha egy bölcsész, akinek a nyelv a szakmája, nem tudja helyesen használni pl. az igekötőket, akkor megjelenik a pongyolaság, az összes igekötő helyett marad a be- (pl. betámad), keverik a szólásokat, (pl. elrepül felette az idő vasfoga), stb. és utána ez terjed, ez a minta.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.06.22. 11:16:53

Én nem "nem merek" ide gyereket vállalni, simán csak nem akarok.

Amúgy a műveltség is tág fogalom szerintem... mit értünk ez alatt? Olvasottságot, tájékozottságot, iskolázottságot, a sorok között való olvasás képességét, a logikus, értelmes gondolkodás (igényét)?

Szerintem az igényesség a(z egyik) kulcsszó. Ezt kellene belenevelni az emberekbe, és főleg a fiatalokba. Ne csak másoknak akarjanak megfelelni (akármilyen szinten), de önmaguknak is. Legyen annyi önbecsülésük, hogy igenis rendesen beszélnek és írnak, és akkor nem csinálnak magukból kinevetni vagy lesajnálni való bohócot.

Gera 2014.06.22. 11:19:28

@Na Ez Az: Az egy természetes dolog, hogy ha többszörösére növelem a hallgatók számát, akkor romlani fog a színvonal.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.06.22. 11:19:56

@Na Ez Az: Igen, én is rendszeresen hallok kevert szólásmondásokat. Pl. Vaj van a füle mögött, a "vaj van a fején" és a "valami van a füle mögött" helyett. Az egy dolog, hogy az emberek nem olvasnak, de ehelyett a tévéből, igénytelen magazinokból és az internetről tanulják a kifejezéseket, ahol sokszor tévesen, hibásan jelennek meg, hiszen maguk a szerzők is rosszul ismerik. Így terjed a "kórság".

Na Ez Az 2014.06.22. 11:37:34

@Gera: Az általános iskolában nem nőtt a létszám, hanem inkább csökkent, az onnan kibocsájtott diákok tudásszintje viszont rohamosan csökken.

A problémát abban látom, hogy az állam nem védi meg a pedagógusait (sem) a szülőkkel szemben,így kialakult az, hogy nem a tudás a fő szempont, hanem a szülő igénye. Márpedig az természetes, hogy a szülő hamarabb elhiszi a gyereknek, hogy hülye a tanár, mint a tanárnak azt, hogy hülye a gyereke. Így aztán az lesz a "jó tanár", aki kisebb követelményt támaszt.

Hogy mekkora az állam felelőssége, azt konkrét példa bizonyítja: az az agyament ötlet, hogy elsőben nem szabad buktatni! Elsőben tanul meg írni, olvasni, logikusan gondolkozni, tehát: tanulni! Aki ezeket nem tudja azt nem szabad tovább engedni! Mit fog tudni az a felnőtt, aki 10 évesen nem érti meg egy JÁTÉK 10 soros használati utasítását? (Azért említettem ezt, mert a játék érdekli!)

Gera 2014.06.22. 11:47:46

@Na Ez Az: Szó nem volt általános iskoláról, egyetemről beszéltél, ugye.

Az általános iskola színvonala egyébként azért romlik, mert a többszörösére növelték a tananyagot az idióták, ami papíron baromi jól néz ki, csak így arra nem marad idő, hogy írni-olvasni-számolni megtanítsák azokat, akik olyan közegből jönnek, ahol erre csak az iskolában lenne lehetőség. Aztán a középiskolában meg csak fogja a fejét a szerencsétlen tanár, hogy a diákok fele olvasni se tud normálisan.

agyhalottadmin 2014.06.22. 11:51:48

@Na Ez Az: ". Márpedig az természetes, hogy a szülő hamarabb elhiszi a gyereknek, hogy hülye a tanár, mint a tanárnak azt, hogy hülye a gyereke. Így aztán az lesz a "jó tanár", aki kisebb követelményt támaszt."

Egyetértek.

2014.06.22. 11:57:01

Van erről egy nagyon vicces film, az Idiocracy (ugyanaz rendezte, aki az Office Space-t meg a Beavis & Buttheadet). Arról szól, hogy miért a buták szaporodnak, és az intelligensek miért vállalnak egyre kevesebb gyereket, míg a világ teljesen elhülyül. Valakit hibernálnak és elfeledkeznek róla, 500 év múlva felébred, és egy rapper az USA elnöke, az emberek már olvasni sem tudnak és semmilyen gépet nem tudnak megjavítani, így szemétdomb az egész világ.

Nézze meg mindenki! Kis túlzással ide tartunk. Az érdekes az egész jelenségben az, hogy senki nem kényszeríti a fiatalokat, hogy ne tanuljanak, ez nem egy titkos kormányprogram, ez a saját választásuk. Főleg, ha azt látják a bulvármédiából, hogy a pénzszerzéshez nem kell tudni írni. A mai ideálok az agyhalott trash celebek, nem az írástudók.

Ez a folyamat nem feltétlenül káros. Mindig lesznek páran, akik inkább az írástudókhoz akarnak tartozni, és az ő helyzetük felértékelődik az ostoba emberek tengerében.

Na Ez Az 2014.06.22. 12:12:03

@retrovírus:
"Az érdekes az egész jelenségben az, hogy senki nem kényszeríti a fiatalokat, hogy ne tanuljanak,"

Éppen a felsőoktatásba eltöltött időnek köszönhetően volt alkalmam beszélni sok neves külföldi egyetemet végzettel. Ennek alapján egy érdekes következtetésem alakult ki: a magyar felsőoktatásban a hallgató-oktató konfliktus dominál, míg a jobb egyetemeken a hallgató-hallgató konfliktus a természetes.

Mit értek ez alatt?

Nálunk a hallgatók "összefogása" dominál az oktatóval szemben. A cél közös: kevesebb zh, könnyebb kérdések, alacsonyabb követelmények a vizsgán. Stréber az aki többet akar tudni, mint a minimum.

A jobb nyugati egyetemeken a hallgató-oktató összefogás dominál a másik hallgatóval szemben. Mindegyikük azt akarja, hogy az az adott hallgató legyen a legjobb a csoportban, tudásban megelőzze a többit.

Na Ez Az 2014.06.22. 12:17:07

@Gera: "Szó nem volt általános iskoláról, egyetemről beszéltél, ugye."

Félreértettél! Úgy akartam fogalmazni, hogy: "Igazad van. Ezzel szemben ..."

Lófasz a seggedbe blog.hu 2014.06.22. 13:45:55

@agyhalottadmin: ez van akkor, ha a tanulás helyett a buli számít. Ismerek közel harmincast hasonló helyesírással, gyakorlatilag azzal kevesebbet hibázna ha amit egybe ír, azt külön írná, amit meg külön, azt egybe, illetve ha a j-ly-t is felcserélné, pedig amúgy nem hülye, értelmes, racionálisan látja a dolgokat. Szakmunkás. Érettségin ilyen helyesírással nem megy át senki (remélem).

A probléma egyértelműen az oktatában van. A gyerekek csak termékek, akadály a tanár életében (tisztelet a kivételnek). A tananyag erre rátesz egy lapáttal, egyre több, az idő meg nem emelkedett. Meg se várják, míg megérti az előző tananyagot, már veszik a következőt, de ha nincs alap, akkor az légvár, összedől. Nincs siker, csak rossz élmény.

Lehet megkövetkeztek, de több matematika kellene, mert annál semmi sem logikusabb és az életben is minden matek. Még a nyelvtan 99%-a is megfejthető logikai alapon, csak rá kell érezni.

Vegyük az irodalmat, történelmet. A tanulónak nincs szüksége semmi gondolkodásra, a tanár elmondja, lediktálja és ez a tanulás? Ha azt adja vissza, akkor ötös.

Ami a megdöbbentő, hogy a döntéshozó fejesek is tudják hogy ez így szar, mégsem tesznek semmit. Miért? Mert a saját gyereküket elitiskolába járatják, ahol más módszer alapján tanítanak...

2014.06.22. 14:50:23

@TorzonBorz: a buta gyerekeknek sok esetben a szüleik is buták. Meggyőződésem, hogy az élethez szükséges készségek nagyobb részét nem az iskolában, hanem otthon tanulja az ember. Az anyanyelv ismerete egy olyan alapvető skill, amit egy tudatos szülő magától is formál, nem bízza kizárólag az oktatási rendszerre. Persze ha a faszbúkozó kis tinipicsák azt látják, hogy a fater otthon egész este valóvilágot néz és sörszagút böfög hozzá, és konkrétan leszarja, hogy egybe vagy külön kell írni, akkor nekik se lesz sokkal több motivációjuk.

2014.06.22. 14:58:58

@Na Ez Az: De alapvetően nem a felsőoktatásról van szó most. Persze szar az is, de a vizsgált célcsoport soha nem jut el addig, hogy akár ötletszinten felmerüljön a továbbtanulás. Ezek, akiket a poszt idéz, a legalja kategóriába tartoznak, szinte teljesen használhatatlanok a közösség számára, amelyben élnek.

Na Ez Az 2014.06.22. 15:08:31

@retrovírus: A felsőoktatás, az már következmény! Azért írtam azt, hogy:

"A problémát abban látom, hogy az állam nem védi meg a pedagógusait (sem) a szülőkkel szemben,így kialakult az, hogy nem a tudás a fő szempont, hanem a szülő igénye. Márpedig az természetes, hogy a szülő hamarabb elhiszi a gyereknek, hogy hülye a tanár, mint a tanárnak azt, hogy hülye a gyereke. Így aztán az lesz a "jó tanár", aki kisebb követelményt támaszt.

Hogy mekkora az állam felelőssége, azt konkrét példa bizonyítja: az az agyament ötlet, hogy elsőben nem szabad buktatni! Elsőben tanul meg írni, olvasni, logikusan gondolkozni, tehát: tanulni! Aki ezeket nem tudja azt nem szabad tovább engedni! Mit fog tudni az a felnőtt, aki 10 évesen nem érti meg egy JÁTÉK 10 soros használati utasítását? (Azért említettem ezt, mert a játék érdekli!)"

Lófasz a seggedbe blog.hu 2014.06.22. 16:01:13

@retrovírus: ez igaz, de a hozzászólásodban nincs építő jelleg.
Az leegyszerűsítés, hogy a söröző apa miatt lett tinipicsa a lánya. A lányból azért lesz tinipicsa, mert ha ott akarja hagyni a szüleit (minden lány vágya ez), akkor ahhoz kell egy pasi. Pasit meg úgy kap egyszerűen, ha tinipicsa lesz. De elkalandoztam...

A szülőt már nem lehet megváltoztatni, nem lehet arra nevelni, hogy érdeklődjön, legyen kíváncsi, legyen tájékozott, olvasson és adja át a tudását a gyerekének. Arról már lekéstünk.

Lehetne megoldás az agyzsibbasztó műsorok, tévék bezárása. Ez már el is kezdődött (nem emiatt). De attól, hogy nem tudja a vv-t nézni, még nem fogja levenni a könyvespolcról az értelmező kéziszótárt.

Na Ez Az 2014.06.22. 16:46:22

@TorzonBorz: "Lehetne megoldás az agyzsibbasztó műsorok, tévék bezárása."

Nem megoldás. Az ilyen műsorok azért vannak, mert van rá "igény". Ha nem lenne, azaz csökkenne a műsorok nézettsége, akkor más minőségű műsort adnának. Nem a műsortól buta a néző, hanem a buta néző kap az ízlésének megfelelő műsort.

Én például egyetlen agyzsibbasztó műsort nem nézek, mert nincs rá igényem. A gyermekeim is válogatósak, ők sem mennek le egy szint alá. Ehhez nem kell magasan kvalifikált szülőnek lenni, (anyám ápolónő, apám géplakatos volt,) csak a művelődés igényét kell kialakítani a családban is, az iskolában is. Én már 12 évesen átiratkoztam a lakótelep könyvtárából a városi könyvtárba, mert már ott nem találtam olyan könyvet, ami érdekelt volna. A Háború és béke pl. nem érdekel, bár elhiszem, hogy remekmű. (Nagyanyám "egyszerű" parasztasszony volt, de este a petróleumlámpa mellett olvasta a kalendáriumot.)

agyhalottadmin 2014.06.23. 09:12:26

@Na Ez Az: "hanem a buta néző kap az ízlésének megfelelő műsort."

Hogy is van a Bonanza Banzai idevágó szövegrészlete? "Nem biztos, hogy jót tesz neked, ha kiszolgálják az ízlésedet..."

CsakEgysrác 2014.06.23. 09:18:44

@agyhalottadmin: ha az egész országot szeretnéd megváltoztatni, Philip G. Zimbardo tervezi optimista társadalommá formálni minket , vele konzultálj, de itt a blogon semmi nem fog történni, max kibeszélőshow ,változáshoz tenni kel márpedig ha zavar tegyél.

megjegyzés:
lehet valaki dupla 0 helyesíró, de a mosógépet ő szereli meg, lakásodat ő festi ki, házat ő építi fel, utakat ő aszfaltozza, stb. semmi szüksége ,hogy hibátlan legyen a helyesírása.....igen ők köztünk élnek, tiszták "normálisak" (nézőpont kérdése), de nekik ennyi elég, nem akarnak többek lenni, ennél jobb emberek lenni, mert szabadok, jó nekik így. sokan akik itt fikázzák a rossz helyesírókat, autó kereket nem tudnak lecserélni vagy felsegíteni egy gyerekes anyukát a buszra babakocsival, vagy öreg nénit...döntsük el mi a fontosabb......

agyhalottadmin 2014.06.23. 09:31:38

@CsakEgysrác: A blog félig terápiás jelleggel íródik, kiírom magamból, ami idegesít, egészségesebb, mint elfojtani. Talán azoknak is segít, akik hozzászólnak, ők is kidühönghetik magukat.

Nem vagyok naív, tisztában vagyok vele, hogy nem lesz változás, még Zimbardo sem fog sokat elérni, de drukkolok neki (bár nem ismerem, de most utánanézek ki is ő).

agyhalottadmin 2014.06.23. 09:35:33

@CsakEgysrác: "kik itt fikázzák a rossz helyesírókat, autó kereket nem tudnak lecserélni vagy felsegíteni egy gyerekes anyukát a buszra babakocsival, vagy öreg nénit"

Mint írtam fentebb vidéki voltam én is, ismerem a munkásréteget és én olyannal nem találkoztam, aki rossz helyesíró, de jó minkaerő. Általában együttjárt a két dolog, vagy jó melós volt, de a helyesírása is rendben volt (jó, nem annyira, mint egy sokat olvasó emberé), vagy pocsék volt a helyesírása és nem is volt jó szakember.

Az anyuka felsegítése teljesen más dolog, semmi köze sem a helyesíráshoz, sem a műveltséghez, semmihez. Az egy alapvető dolog, illem, amit ugyanúgy betart vagy nem tart be a társadalom bármely rétege...

Na Ez Az 2014.06.23. 10:21:31

@CsakEgysrác:
"lehet valaki dupla 0 helyesíró, de a mosógépet ő szereli meg, lakásodat ő festi ki, házat ő építi fel, utakat ő aszfaltozza, stb. semmi szüksége ,hogy hibátlan legyen a helyesírása...."

A butaság büszkesége. Egy emberre elsősorban az önmagával szemben támasztott követelmény a jellemző. Ha neki nem követelmény a saját anyanyelvének helyes alkalmazása, ha nem követelmény a kulturált megjelenés, ha nem követelmény a kulturált beszéd, akkor nem lesz követelménye a végzett munkája minőségével sem. Az anyanyelvi ismeretek szintje együtt jár az olvasott szöveg megértési szintjével!

Nálam okosabb ember mondta: "Amilyen a beszéde, írása, olyan a gondolkodása!" Egy pongyolán megfogalmazott mondat, egy zavarosan leírt szöveg bizonypongyola, zavaros gondolkodást takar.

Bármelyik szakma megtanulása óhatatlanul együtt jár a szakkönyv olvasásával, a benne leírtak megértésével, az alkalmazó képes tudással. Kereket cserélni egy majmot is meg lehet tanítani, a kereket kigyensúlyozni már egyáltalán nem biztos. Ráadásul minden szakma fejlődik, a szaktudást nem elég betanulással elsajátítani. Régen egy mosógép szerelőnek (hogy a példádnál maradjunk,) elég volt némi kézügyesség és mechanikai szemlélet, a motor és kapcsoló bekötése sem ment túl ezen. Az a mosógép szerelő, aki nem tanult, az automata mosógéphez hozzá sem tud szagolni. Napjainkban már nem lehet a mosógép szerelést betanítással tanítani, ott bizony könyvből kell tanulni, kapcsolási rajzon eligazodni, logikusan gondolkozni.Ez nem megy úgy, hogy ha nem tud magyarul!

CsakEgysrác 2014.06.24. 08:54:59

@Na Ez Az: mondom másképp
1. ülj le egy forgalmas helyen, egy padra...ű
2. nézd az autókat és aki benne ül..
3. döntsd el aki a volán mögött ül, szerinted milyen "hejesíró" :D lehet.
4. becsüld meg az autó értékét, vele együtt éves jövedelmét..
5. rájöttél arra, hogy buta, bunkó, parasztok élnek luxusba, akik a nevüket se tudják leírni....
6. gondold át újra az életed és a helyesírás fontosságát a való életbe, összes munkára levetítve...
7. most ,hogy rájöttél pénz kereséshez, minimális szükséged van a jó "hejesírásra" értékeld át újra az erről alkotott véleményed.

8. ragaszkodhatsz a jó helyesíráshoz, az mennyire fontos, max itt blogon, akik milliókat keresnek, pont leszarják, milyen a helyesírások, arra ott a titkárnő...nem érnek rá és nem is akarnak ráérni ilyen pöttömnyi aproságokra Klapka György lefogadom hogy nem kitűnő "hejesíró", de legyen az , hogy tévedek, legyen etalon...

Na Ez Az 2014.06.24. 10:46:17

@CsakEgysrác: Aha. Tehát a pénz. Ragyogóan bemutattad egy buta embert értékítéleti sorrendjét. Aki adott esetben annyira buta, mint az egykorvolt köztársasági elnökünk, hogy fel sem fogja, hogy a butasága már egy egész országnak kényelmetlen.

Remélem, neked nem ezek az emberek a péladképeid.

Na Ez Az 2014.06.24. 11:01:56

Egyébként csak megemlítem, hogy nem csak a két szélsőség létezik, azaz a kitűnő és pocsék helyesíró. Szerintem az emberek többsége elfogadható helyesírással ír, nem követ el szarvashibákat, de nem is hibátlan.

CsakEgysrác 2014.06.25. 23:23:04

@Na Ez Az: igen igazad van, én gondoltam rosszul, ne haragudj.

Na Ez Az 2014.06.26. 11:04:30

@CsakEgysrác: Félreértettél. Nem haragszom, vagy ha úgy tűnik, akkor is "érted, nem ellened"!

A felsőoktatásban eltöltött hosszú idő nem csak a folyyamatos szakmai megújulásra vett rá, hanem a nyelvi helyesség fontosságára is rávilágított, hiszen egy félreérthetően megfogalmazott szakmai magyarázatot bizony félre is értik.

Hogy mások is így gondolják, az kiderül abból, hogy a Műegyetem mérnöktovábbképzésében volt olyan kurzus, aminek "Előadásmód és beszédtechnika a műszaki gyakorlatban" címet viselte.

Az már sajnos a közoktatást minősíti, hogy régen az iskolázatlannak számító (2...4 osztályt végzett) emberek sokkal helyesebben írtak-beszéltek, mit a napjainkban hasonlóan iskolázatlannak (6...8 osztályt végzett!) számító réteg.
süti beállítások módosítása