agyhalottadmin 2014.05.24. 10:43

A legendagyártás kora!

fake-news-invasion.jpg

A tömegek manipulálása évszázados hagyomány, csinálja ezt minden kormány, uralkodó, médium, de még néha a pórnép is. A zinternet megjelenésével az egész folyamat sokkal könnyebbé vált, bárki elterjeszthet bármit. Erre már a net hajnalán a kilencvenes évek elején rájöttek. Lisa Holst újságíró odáig merészkedett 1993 környékén, hogy elterjesztett egy hamis tényt, hogy ezzel bizonyítsa, mennyire könnyű az internet segítségével álhíreket terjeszteni. /Ez a hír egyébként már az ötvenes években is terjengett az emberek között./

Ezt az álhírt mindenki jól ismeri, arról szól, hogy egy ember, egy év alatt, álmában x darab pókot nyel le. A kacsa olyan sikeresen terjedt, hogy egy időben tényként kezelték, még iskolákban is hangoztatták, mint érdekességet. Aztán az ezredforduló után az internet mégnagyobb teret nyert, még több információ lett fellelhető és az emberek (legalábbis a kételkedők) rájöttek, hogy ez a pókos érdekesség csak mese. 

Hosszas keresgélés, oknyomozás után rájöttek, hogy bizony a fentebb említett hölgy által útjára indított álhírről van szó. Sajnos, ahogy az lenni szokott, ami sok év alatt elterjedt, és sokan elhittek (miért ne, hisz a tanároktól is hallani lehetett), azt megmásítani nem lehet. Sokan még mindig abban a hitben vannak, hogy a legenda igaz. Éjjel, álmunkban (és ha nappal alszunk, akkor nem?), egy év alatt legalább x mennyiségű pókot nyelünk le.

A csavar azonban csak most jön!

A teljes poszt a lenti "tovább" gombra kattintva érhető el.

Mára még több információ elérhető a hálón, ezért sokan keresgélni kezdték Lisa Holst újságírót. Nos, nem sok mindent lehet róla tudni. Vannak ugyan hírek a hölgyről, de egyik sem megerősített. Egyelőre úgy néz ki, hogy a nő nem is létezik! Legalábbis nincs meggyőző bizonyíték rá, sőt egy-egy apróság azt bizonyítja, hogy Lisa kitalált személy. De miért volt arra szükség, hogy kitaláljanak egy nemlétező személyt? Páran tudták, hogy a pókos történet kamu, de nem merték a nevüket vállalni, ezért kitalálták Lisa-t? Most akkor a pókos mese lehet, hogy nem is mese? Létezik ez a nő vagy sem? 

Valaki kamerázza be az ágyát és számolja, hogy egy év alatt hány pókot nyel le. Tisztázzuk ezt az ügyet! Vajon hány hasonló legenda terjenghet még a világhálón?

Nézzünk egy másik komplex átverést! Jurij Gadjukin. Nem mond ez a név semmit? Pedig egy híres szovjet filmrendező. Vagy mégsem? A Wikipedia egyik legnagyobb átverése. Azt tudjuk ugye, hogy a wikit bárki szerkesztheti? Ebből kötvetkezően nem kell mindent szentírásnak venni, amit ott látunk. Lehet, hogy az információk java hiteles, hisz, ha beír valaki valamit, és az nem igaz, a többiek javítják. Ennek ellenére előfordulnak tévedések, ferdítések, és hazugságok is!

Ilyen hazugság Jurij filmrendező is. Olyan részletességel dolgozták ki az átverést, hogy az szinte hihetetlen. Emberünk számos fesztivált megnyert (nem létezőeket is), voltak filmjei, be nem fejezett munkái, imdb-n is helyet kapott (Internet movie database), de még rajongói is akadtak. Újságok címlapján szerepelt, interjúk készültek vele, még a halálát is leszimulálták. Egy színházrendező még színpadra is akarta vinni az egyik művét, aminek próbálta megszerezni a jogait! Igen, egy nem létező művet akart megvenni. 

Végül egy önkéntes Wikipedia szerkesztő, bizonyos Jaroszlav Blanter buktatta le az alkotókat. Nem volt nehéz dolga, hisz csak mélyebben bele kellett ásnia magát a fesztiválokba, amiket állítólag megnyert a rendezőnk és onnan már egyértelműen körvonalazódott, hogy kamuval van dolga. Két ember volt a felelős ezért a képzeletbeli rendezőért. Egy áldokumentumfilmet szerettek volna készíteni az ezredforduló környékén, és ahhoz akartak vírusmarketinget készíteni, ami túl jól sült el. A filmjük egyébként úgy néz ki, elkészülhet. Bár azt nem tudom, hogy mit esznek sokan az ilyen áldokumentumfilmeken. Semmi közük a valósághoz, mégis áltudományos maszlaggal próbálják valóságnak beállítani. 

Ha már áldokumentumfilm, akkor érdemes megemlíteni az egyik legnagyobbat: Cannibal Holocaust. Aki elég idős, az emlékezhet erre az 1980-as "műre", ami itthon VHS-sen terjedt (ammegmi?). Mivel akkoriban nem volt annyira ismert az áldokumentumfilm, mindenki azt hitte igaz, amit lát (elvégre úgy nézett ki, mint egy valódi dokumentumfilm). Nem írom le miket lehetett látni a filmben, de elég durva dolgokat. Később kiderült, hogy megrendezett volt az egész. A rendező annyira precíz volt, hogy a színészeket (akik a filmben meghaltak) pár hónapra eltüntette, távoli üdülőkbe fizette be őket, hogy senki se találkozhasson velük. Bíróság előtt kellett bizonyítania, hogy a filmben senki sem halt meg. Ezt sikerült, mert előkerítette a színészeket. 

Ennek ellenére börtönbüntetést kapott, mert a filmben állatokat kínoztak. Meg is érdemelte. De most szorítkozzunk csak az átverés tényére, mivel erről szól a poszt.

Direkt csak az ilyen összetettebb átverésekkel akartam most foglalkozni, de az ilyen mindennaposakkal (photoshoppolt óriási macska, kamu hírek a tévében, hamis tudományos állítások, youtube-os kacsa események, gyerekét kereső nő, stb.) felesleges, túl sok van belőlük.

Mint látható a fenti három csak pár kiragadott példa, számos ilyen átverés lehet még, úgyhogy javaslom, senki ne higgyen el semmit, mindig legyetek szkeptikusak. 

 

Itt lehet még szemezgetni pár jól sikerült, nagyszabású átverés közt:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:List_of_hoaxes_on_Wikipedia

 

Források:

http://index.hu/tech/2013/05/01/lelepleztek_a_wikipedia_legnagyobb_atvereset/

https://www.youtube.com/watch?v=NVmnLaTXylc

http://hu.wikipedia.org/wiki/Cannibal_Holocaust

Aki biztosra akar menni, az a források forrásait is ellenőrizze. :) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agyhalottak.blog.hu/api/trackback/id/tr896201330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása