agyhalottadmin 2014.05.31. 12:44

Tartsd a szád és nem lesz baj! Komment cenzúra!

Clipboard01.jpg

Képzeljük el a következőt: Meghívsz engem és még valakit egy kerti partira. Én ezt a valakit megverem, vagy szidalmazom. Erre a hatóságok téged büntetnek meg, mert a te kertedben voltunk. Azt mondod ez nevetséges? Nos, egy nemrég elfogadott határozat szerint, a weboldalakon történő hozzászólások miatt, az adott oldal lesz a felelős!

Az Alkotmánybíróság a napokban elfogadott egy határozatott, amely értelmében a weboldalak üzemeltetőit teszi felelőssé a felhasználók hozzászólásai miatt. A fenti kerti partis példa jól szemlélteti, hogy ez mekkora őrültség, és az sem számít, ha te megpróbálod leállítani a kertedben zajló eseményeket. A határozat szerint akkor is bűnös vagy, mert megadtad a lehetőséget (meghívtál minket) arra, hogy ez megtörténjen. Röviden ez azt jelenti, hogy hamarosan nem lehet majd kommentelni a legtöbb oldalon.

A teljes poszt a lenti "tovább" gombra kattintva érhető el.

Kicsit komolyabb példával élve (ami nap, mint nap megesik), valaki az egyik oldalon megsért egy másik embert, mire az illető perelni kezdi az adott oldalt. Ma már Magyarországon, hála ennek a határozatnak, meg is nyerné a pert. Ami azért nevetséges, mert ki lehetne nyomozni konkrétan azt a személyt is, aki megsértette emberünket, de az kicsivel több munkát igényelne (a rendőrség elkérheti az adott kommentelő IP címét, vagyis azt, ami abban az időpontban volt kiosztva neki, és az alapján vissza lehet nyomozni az illetőt). Valaki azonban ott fent meglátta a lehetőséget ebben az ügyben. Lehet kreálni megint egy jó kis gumiszabályt, amit ők úgy csavarhatnak, ahogy nekik jól esik. Mielőtt folytatnám, ki kell térnem valamire, ami szegről-végről kapcsolódik ide:

Pár évvel ezelőtt egy neves honi politikus autóbalesetet szenvedett, amelyben meghalt egy civil. Gyorsan tegyük hozzá, hogy a civil volt a hibás! A sztori mindenütt megjelent, de egy nagyobb oldalon, ahol kommentelni is lehetett, egy hozzászóló olyan megjegyzést tett, amit nem lett volna szabad. Valami olyasmi volt a kommentben, hogy "bárcsak ő maradt volna ott", azaz a fentebb említett politikus. Hiba volt, hogy átengedtek egy ilyen gusztustalan kommentet, de ami utána jött az az érdekes számunkra. Ez a honatya szépen beperelte az oldalt és pár kommentelőt is előszedtek. Ezzel sem lenne semmi baj, mert jogos, de azóta a politikusok tűzzel vassal írtják azon cikkeket, kommenteket, amelyek rájuk nézve kicsit is kínosak. A sajtószabadság megkurtítása pár éve már ennek a következménye.Nemrég pedig kitört az Ask.fm botrány is, amikor is egy kommentelő visszaélt egy lány adataival, mire a család perbe kezdett. Ez egy újabb adalék volt, amely oda vezetett, hogy a kormány előállt ezzel a határozattal.

Nehéz úgy beszélni, hogy ne érintsük az aktuálpolitikát (direkt nem említettem fentebb sem a honatya nevét, sem a pártjának nevét), de ez a jogszabály a jelenlegi kormányunkhoz köthető, ezért nem lehet teljesen megkerülni az említésüket. Elméletileg, egy normális országban az Alkotmánybíróság nem felel a kormánynak, azaz a kormány nem hozhatna ilyen szabályt. De nálunk, jelenleg az AB tele van tömve pártkatonákkal, így gyakorlatilag tényleg bármit megtehet a kormány. És meg is teszik.

Mondhatná a tisztelt olvasó, hogy olyan még ebben az országban sem lehet, hogy egy perben ne lehessen tisztázni egy ilyen ügyet. Ha egy weboldalon egy kommentelő összeszólalkozik egy másikkal, aki perel, akkor ne az oldalt büntessék, hanem azt az embert, amelyik a bajt okozta. Nos, lehet, hogy be lehetne bizonyítani az oldal ártatlanságát (most abba bele se megyek, hogy miért ő bizonygassa az ártatlanságát, nem nekik kéne bizonyítani a bünösségét?), de nem sokan fognak perre menni.

Nézzük reálisan a dolgot. Egy per évekig elhúzódhat, rengeteg költséggel jár, papírmunka, ügyvédek, stb. Senki sem fog ebbe belemenni, még akkor sem ha a végén ő jönne ki belőle győztesen, mert túl nagy tortúra az egész. Mire az egyik véget érne, már jönne a következő per és ennek soha nem lenne vége. Ezért szinte biztos, hogy egyre kevesebb oldalon lesz engedélyezve a kommentelés. Sok oldal már egy ideje nem is engedi, hogy hozzászólhassunk a kényesebb hírekhez, de vannak oldalak, ahol mára már sehol sem lehet hozzászólni. Könnyebb nekik letiltani a kommentelést, mint kockáztatni a pereket. Tulajdonképpen érthető is. Még egy nagyobb oldalnak is megterhelő lenne egy per, de egy kisebb blog ebbe bele is pusztulna. Inkább nem lehet majd hozzászólni a cikkeikhez.

Aki régóta netezik, az már jóideje sejti, hogy előbb-utóbb szigorodnak majd a szabályok, hisz sok karhatalom szemét csípheti ez a fene nagy internetes szabadság, de azt álmomban sem gondoltam, hogy kis hazánkban kezdődik meg ez a fajta cenzúra (leszámítva keletet, kína, korea, stb.).

Kezdetben, a 2000-es évek elején, még a politika sem volt tiltott, lehetett róla beszélni több fórumon is. Aztán ez volt az első, amit eltüntettek a nagyobb oldalakról. A magyarázat általában az volt, hogy sokan személyeskedtek, káromkodtak, esetleg gyűlöletbeszédet tartottak a kommentek között. Nem kell sok ész hozzá, hogy rájöjjünk, nem ez volt a valódi indok. Semelyik pár sem szereti, ha az emberek nyíltan kritizálják őket, esetleg felhánytorgatnak régebben megígért (kampány) dolgokat. Érthető, hogy sokan terelik rossz irányba az ilyen beszélgetéseket, de hát kérem, moderálni kell őket és kész. Ma már alig van olyan fórum, ahol aktuálpolitikáról lehetne beszélni, pedig ha nem tévedek, nekem, mint álampolgárnak ehhez is jogom van. Vagy nincs? 

Szabad véleménynyilvánítási jog, ehhez is jogom van, de mégsem. Nem mondhatom ki (írhatom le), amit szeretnék, hanem előtte jól meg kell rágnom, hogy milyen szavakat használok, különben megütöm a bokámat. Azaz öncenzúrát kell alkalmaznom. A megfélelmítés úgy tűnik sikerrel jár, mert már magam is elő-cenzúrázom a mondandóm. Ügyes. 

Tulajdonképpen az a vicces, hogy mindenhol hirdetik a toleranciát, a szólásszabadságot, a demokráciát, minden ilyesmit, közben pedig a háttérben lassan épül egy új rendszer. Érdekes keveréke a diktatúrának, a látszat demokráciának és az egypártrendszernek. Biztos vagyok abban is, hogy ez az egész egy újabb lépés az Orwell-i 1984 felé. /A regény egy olyan jövőképet ábrázol, ahol a kormány megfélelmítéssel, hazugságokkal irányítja az embereket, miközben mindenkit megfigyelnek/. 

Egyébként vicces, hogy a jogszabály alól a Facebook kivételt képez (nem mertek beszólni egy ekkora mammutcégnek), az ottani kommentek nem számítanak majd, hisz az magánbeszélgetésnek számít. Legalábbis a kormány azt hiszi. Az már más kérdés, hogy valamiről beszélek az ismerőseimmel, ők ezt megbeszélik az ő ismerőseikkel és így tovább, akkor mi lesz... Vagyis sejtem, mivel ez egy lassú folyamat, a pletyka egyszerűen elhal, nem okoz semmilyen kárt. Arról nem is beszélve, hogy pont az FB, ahol nem igen lehet építő jellegű diskurzusban részt venni, mert tele van tizenéves idiótákkal (tisztelet a kivételnek). Pont, hogy a fórumok lennének a komolyabb beszélgetések helyszínei. 

Megoldási lehetőségek:

1.) Minden cikknél facebook kommentrendszer lesz és akkor névvel, arccal vállalja mindenki a véleményét (vagy hamis regisztrációval). Egyes vélemények szerint a névvel történő kommentelés lenne a megoldás, de annak is vannak hátulütői. Mi van, ha szeretném elmondani a véleményem, de ha névvel teszem, akkor megüthetem a bokám? Mondjuk munkahelyen a főnök véleménye ellentétes, meglátja az enyémet, és emiatt kirúg? Szóval ez sem megoldás. Nem is beszélve a könnyen létrehozható hamis regisztrációkról, bárki nevével létrehozhatok egy profilt képekkel, mindennel. Szóba jöhet a regisztráció szigorítása, azaz kérik a személyid másolatát és akkor elvileg egy ember, egy regisztráció, de mégis ki akarná önként megosztani még ezt is? Erről majd lesz egy másik poszt később.

2.) Moderáció: mielőtt kikerülne a komment, az oldal adminja elolvassa és ha jogsértő, nem engedi megjelenni. Sajnos a jogszabály buta, mert aszerint már ekkor is törvénybeütköző a komment, holott még meg sem jelent. Honnan fogják tudni, hogy létezett ez a komment, ha az admin ki sem engedi? De ez amúgy sem megoldás, csak a kisebb oldalak, blogok esetén, mert egy nagyobb oldalon, ahol több ezer komment születik naponta, lehetetlen feladat moderálni. A nagy portálokon amúgy is önkéntes moderátorok vannak. Másik gond ezzel, hogy előfordulhatna, hogy az ember kommentje napokkal később kerülne csak ki. Már rég nem lesz aktuális, amire reagáltál, mire megjelenik. 

3.) Külföldi szerver. Azaz a fórum részt külföldi szerverekre helyezik ki, de ebben az esetben is perelhető az oldal, ha a tulajdonos (személy, cég, kft., stb.), hazai lakhelyű/telephelyű. Úgyhogy ez nem sokat ér. 

4.) Minden portál lefekszik a szabály előtt, mi pedig így jártunk, azaz tartsd a szád és nem lesz baj!

5.) Petíciók, harc a javaslat ellen. Ezekkel biztos sokat elértek a koreaiak is. Volt már olyan komolyabb ügy, amiben a petíciók célt értek? :)

Az a baj, hogy a javaslatot olyanok adák be, akinek lövésük sincs az internet működéséről. Úgy kezelik, mint egy akármilyen másik médiumot. Talán szerencsénk lesz és ráébrednek, mekkora hülyeséget csináltak és visszavonják. Vagy ha nem, majd a mostani fiatalabb generáció, ha oda jut, hogy ők lesznek vezetői pozícióban, majd ők visszavonják. Vagy nem, mert nem lesz érdekük, mivel addigra ők lesznek, akik nem akarják, hogy a nép kommentálhassa tetteiket. :)

 

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://agyhalottak.blog.hu/api/trackback/id/tr286236247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.06.01. 23:37:29

legyünk optimisták, az emberek végre megtanulnak vitatkozni, ennek következtében meg nem lesz szükség a moderálásra, illetve ha mégis, akkor az már egy magasabb fokú cenzúra

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.02. 00:35:43

1.) Minden cikknél facebook kommentrendszer lesz és akkor névvel, arccal vállalja mindenki a véleményét

- majd otthagyjuk ezeket a blogokat

2.) Moderáció: mielőtt kikerülne a komment, az oldal adminja elolvassa és ha jogsértő, nem engedi megjelenni.

- sok sikert hozzá, meg jogi diplomát

3.) Külföldi szerver. Azaz a fórum részt külföldi szerverekre helyezik ki, de ebben az esetben is perelhető az oldal, ha a tulajdonos (személy, cég, kft., stb.), hazai lakhelyű/telephelyű. Úgyhogy ez nem sokat ér.

- na és az emigráns qrmány? Nem segítene?

4.) Minden portál lefekszik a szabály előtt, mi pedig így jártunk, azaz tartsd a szád és nem lesz baj!

- lehetőség lesz védekezni a hazudozás ellen.

5.) Petíciók, harc a javaslat ellen.

- választás, népszavazás, népfelkelés. Én nagyon drukkolok!

agyhalottadmin 2014.06.02. 08:09:39

@pingwin: "az emberek végre megtanulnak vitatkozni,"
Irigylem az optimizmusod. :) Csekély az esélye annak, hogy így lesz, de a remény hal meg utoljára.

agyhalottadmin 2014.06.02. 08:18:37

@Tiszteltetem Brüsszelet:
"- majd otthagyjuk ezeket a blogokat"
Az a baj, hogy az olvasók többsége nem kommentel, nem fejti ki a véleményét, csak olvas. Pont azokat üldözik el, akik beszélni is szeretnének az adott hírről, eseményről. Én nem szívesen hagyok ott egy olyan blogot, amit megszerettem.

"-sok sikert hozzá, meg jogi diplomát"
Meg időt és türelmet. :)

"- választás, népszavazás, népfelkelés"
Well, that escalated quickly. :D

csak egy néző 2014.06.02. 08:42:32

Egy vicc jutott eszembe abból a mocskos átkos időkből.
-Mi a különbség a Európa és Magyarország között?
-Magyarországon biztosítják a szólásszabadságot, európában pedig a szólás utáni szabadságot is.
Hajrá Magyarország!

Netuddki. 2014.06.02. 08:48:43

Az AB hozott egy szakmailag nem megalapozott téves döntést. Nem kell betartani. Ennyi. Ha a többi döntéseiket is hasonló alapossággal hozzák meg akkor innentől kezdve gyakorlatilag már az a kérdés szükség van-e egyáltalán az AB-ra? Az állam ugyanis mi vagyunk, állampolgárok. Az AB csak egy megbízott intézmény aminek a mi érdekeinket kellene képviselni. Ha nem teszik meg kell szüntetni őket, kidobott pénz amit rájuk költünk.

Netuddki. 2014.06.02. 09:01:15

Mellesleg az AB és a hőbörgő politikusok fordítva ülnek a lovon. A fórumokon lévő hozzászólások gyakorlatilag több ember közötti magánbeszélgetéshez hasonlíthatók. Az teljesen mindegy ismerősökről vagy ismeretlenekről van szó. Semi köze a sajtóval kapcsolatos szabadsághoz. Ezt korlátozni az egyéni jogokba való durva beavatkozás. Más is olvashatja? Persze.
Ha példát akarok rá hozni akkor képzeljük el, hogy egy társaság egy tömegközlekedési járművön beszélget. Azt ugye nem kell részleteznem mik a hasonlóságok. Ott is bárki hallja, bárki bekapcsolódhat a beszélgetésbe.

Egy politikusnak nem tetszik ha rosszat mondanak róla?
Kérem, nem kötelező politikusnak menni, lehet a versenyszférában is dolgozni, de főleg nem kell olyan dolgokat művelni ami miSzombathely, Lovas u.23.es közösség a "szájára veszi" az illetőt. Nem elég becsületesnek lenni, annak is kéne látszani (Vinczent törvényei)!
A lézerdzsoni féle megélhetési "politikusok" egyszerűen nem valók annak ha egy fórumos beszólás miatt képesek perelni. Nagyon súlyos önértékelési zavaruk lehet ha így kívánnak kompenzálni.

Netuddki. 2014.06.02. 09:02:55

@kovi1970: "Kérem, nem kötelező politikusnak menni, lehet a versenyszférában is dolgozni, de főleg nem kell olyan dolgokat művelni ami miSzombathely, Lovas u.23.es közösség a "szájára veszi" az illetőt."

Hehe, ezmiez? Helyesen:
"Kérem, nem kötelező politikusnak menni, lehet a versenyszférában is dolgozni, de főleg nem kell olyan dolgokat művelni ami miatt a közösség a "szájára veszi" az illetőt."

gmihaly 2014.06.02. 09:28:37

Az AB határozatnak is érvényt kell tudni szerezni a rendes bíróságon. Ha az érintett személy perel, az már amúgy is baj, mert rizikós, hogy kinek kell majd fizetni, és hogy valaki megelőlegezi-e a perköltséget. Ez eddig sem volt másképp.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.02. 09:29:54

@agyhalottadmin: 'Pont azokat üldözik el, akik beszélni is szeretnének az adott hírről, eseményről. Én nem szívesen hagyok ott egy olyan blogot, amit megszerettem.'

Én azt hallottam hogy készülnek deportálásokra is.

Vicces ez a para, hiszen csak BCS-t megvalósító kommentekről van szó, betartatni meg úgysem fogják(tudni). Ez a legnagyobb baj vele. Max egy eszköz lesz amivel, adott esetben le lehet lőni az ellenséges blogokat.

agyhalottadmin 2014.06.02. 10:28:53

@kovi1970: "mi érdekeinket kellene képviselni"
Itt bukik meg az egész, mert nem a mi, hanem az Ő érdekeiket nézik.

agyhalottadmin 2014.06.02. 10:31:28

@Tiszteltetem Brüsszelet: "Max egy eszköz lesz amivel, adott esetben le lehet lőni az ellenséges blogokat."

Itt van a lényeg, ez egy gumi szabály, amit lehet csűrni, lehet csavarni, akkor és úgy hivatkozni rá, ahogy akarnak.
Ahogy írtad, a nekik nem tetsző blogokat, oldalakat lehet ezzel kilőni.

Ez sem egy konkrét szabály, hanem olyasmi,mint a Forma1-ben az a szabály, hogy a "sport rossz hírét kelti". Azt is bármikor elő lehet rántatni és ráhúzni bármire.

citrix 2014.06.02. 10:32:52

A szocializmusban demokrácia volt (Magyar Népköztársaság), demokratikus választásokon indult (és győzött) a Hazafias Népfront úgy 98%-os szavazattal. Szólásszabadság is volt, azt szólhattál amit szabad volt szólni. Értsd: tetszett Pártunk és kormányunk (a dolgozó nép élcsapata) fülének. Harc a tőke és a kapitalizmus ellen. Mindezt jó 40 évig teljes támogatással, akinek nem tetszett a rendszer az megnézhette magát. Vagy hallgatott. Ma Pártunk és kormányunk győz masszívan, ha kell átalakítva a választási szisztémát. Szólásszabadság van: azt mondhatsz amit szabad. Sikerült ismét felépíteni a személyi kultuszt, lásd békemenetek és stadionok a kedves vezető fényességes tekintetének dicsőítésére. Harc a tőke és a kapitalizmus sőt az EU ellen akár pávatánc mint titkos fegyver bevetésével. Szégyen ami itt történik "nemzeti támogatással".

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.02. 10:42:11

@citrix: Ez faszság. A rendszer bírálható, becsületsértés és rágalmazás BCS-e viszont kommentben sem követhető el következmény nélkül.

Ugyanilyen a német szabályozás, és az EUB ugyanolyan döntést hozott évekkel ezelőtt mint most az AB.

citrix 2014.06.02. 10:45:14

@Tiszteltetem Brüsszelet: Hidd el nekem, "az" a 40 év is masszívan alá volt támasztva jogilag, törvényes volt minden az államapparátus részéről. Nem légből kapott törvényekkel hanem más demokratikus országoktól átvett irányelvekkel, mintákkal. Úgyhogy hivatkozási alap mindig volt és lesz is.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.02. 11:07:30

@citrix: A rendszer sem volt alátámasztva jogilag, az orosz hadsereg legitimálta a rendszert.

De nem akarod te ezt érteni.

agyhalottadmin 2014.06.02. 11:18:20

@Tiszteltetem Brüsszelet: "becsületsértés és rágalmazás BCS-e viszont kommentben sem követhető el következmény nélkül."
Szépen hangzik, de hogy mi számít majd becsületsértésnek, azt ők döntik el, hála ennek a nem túl pontosan megfogalmazott határozatnak.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.02. 11:21:05

@agyhalottadmin: Na ebbe belemerülhetsz ennél komolyabban is...

A becsületsértést a Btk. pontosan körülírja, azt meg a parlament csinájja. Hol itt a gond?

citrix 2014.06.02. 11:30:42

@Tiszteltetem Brüsszelet: Már hogyne érteném, abban a rendszerben tanultam és voltam sorállományú. Nem a szovjet hadsereg legitimálta, az édeskevés lett volna hanem a nép, az istenadta nép támogatta a rendszert. Volt 800.000 párttag, munkásőrség, KISZ, nov.7- és máj.1-i felvonulások amiken igencsak lelkesen éljenezték pártunkat és kormányunkat. Voltak ellenzékiek is akikről a rendszer nagyon is tudni akart ám a nép ne tudjon róluk. Arról tudhatott amiről szabadott tudnia, esetleg olvashatott a sorok között mert az ügyesebb újságírók cselhez folyamodtak. A kecske is jóllakott és a káposzta is megmaradt némi képzavarral élve. A szocialista táborhoz tartozás (és elválaszthatatlanság) legitimálta a rendszert.A Párttal, a néppel egy az utunk, jelszavunk munka és béke.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.02. 11:34:17

@citrix: 'Nem a szovjet hadsereg legitimálta, az édeskevés lett volna hanem a nép, az istenadta nép támogatta a rendszert.'

Értem.

'Volt 800.000 párttag, munkásőrség, KISZ, nov.7- és máj.1-i felvonulások'

Ma is van 1000.000 szoci szavazó, mégsincs szocializmus.

Ezért a hasonlításod hamis.

citrix 2014.06.02. 11:46:37

@Tiszteltetem Brüsszelet: Értem a logikát: aki nem ért Veled egyet, az "faszság, hamis". Nézd, mi nem vagyunk egy véleményen. Nem is leszünk, de ilyen a világ.

Egéridomár 2014.06.02. 12:08:44

@Tiszteltetem Brüsszelet: A példád meglehetősen értelmetlen volt.
citrix által említett rendszerhívek nem az akkori ellenzék volt. Ugye ezt elfogadod?
A 800.000 ember, a rendszer nyertesei voltak, azaz támogatók.
A mai 1.000.000 szoci szavazó jelenleg ellenzéki, nem igazán rendszerhívő, és még csak nem is az ő szimpatizánsai vannak kormányon, ugye? Ezért talán nem is lehetne szocializmus általuk... (amúgy sem, de ezt most hagyjuk)
Ha a te logikádat vesszük alapul, a mai "800.000 párttag" a birkamenet állománya. Na tőlük nyugodtan lehetne szocialaizmus. És a mondataidból kiolvasva, tőled is...

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.02. 12:53:04

'A mai 1.000.000 szoci szavazó jelenleg ellenzéki, nem igazán rendszerhívő, és még csak nem is az ő szimpatizánsai vannak kormányon, ugye?'

Igen azért nincsenek kormányon mert 1 millióan vannak. Ilyen a demokrácia, @citrix: kuksizzad majom.

citrix 2014.06.02. 14:11:28

@Tiszteltetem Brüsszelet: "kuksizzad majom." Valahol ezen a szinten (óvodás) rekedt meg a fidesz-kdnp hívők értelmi színvonala. Érveik: "majom, fasz, hamis" és különben is minden úgy volt és lesz ahogy a Párt akarja. Ezzel mit lehet kezdeni?!

agyhalottadmin 2014.06.02. 18:21:53

Azt hiszem ez az az irány, ami nem tesz jót egy politikával foglalkozó posztnak. :) Ne kezdjük egymást lehurrogni.
süti beállítások módosítása