agyhalottadmin 2014.06.03. 12:01

Nincsenek titkaim! Vagy mégis?

up0.jpg

Nekem nincs mit titkolnom! Sokszor hangzik el ez a válasz (egy vállrándítás kíséretében) olyanoktól, akiknek foglamuk sincs, milyen következményei lehetnek annak, ha mindent megosztanak magukról. Már a médiumok is beszámoltak arról, hogy nem szabad megírni, mikor megyünk nyaralni, illetve nem bölcs dolog az egész lakásról képeket megosztani, mert ezzel megkönnyítjük a betörők dolgát. Arról nem is beszélve, hogy az álláskeresés is nehézkes, ha kompromittáló képeket osztasz meg magadról.

De van egy sokkal prózaibb oka, hogy miért hülyeség ez a "nincs mit titkolnom" hozzáállás. Nem tudhatod, hogy évek múlva, mit kell majd letagadnod a saját érdekedben!

Egy egyszerű példán keresztül talán érthetőbb lesz:

A teljes poszt a lenti "tovább" gombra, vagy a címre kattintva érhető el.

Fényképezed magad egy ismerősöddel és feltöltöd. Ez az ismerősöd tíz év múlva veszélyes terrorista lesz. Téged is elő fognak szedni miatta, és még ha ki is derül, hogy nincs közöd a dologhoz, akkor is egy hosszú tortúrának teszed ki magad. Persze a példa kicsit túlzó, de akkor nézzünk egy esélyesebbet: A képeiden egy távolabbi ismerős is rajt van, aki megerőszakol/megver/megöl valakit évekkel később. Mivel a képek közszemlére vannak téve (utólag már törölheted, nincs értelme), és a bünözők személye is napvilágra szokott kerülni, ezért sokan fognak ujjal mutogatni rád, hogy bezzeg neked ez a haverod...

up2.jpg

A pletyka terjedni fog és feleslegesen kerülsz kínos helyzetekbe. Lehet azzal védekezni, hogy csak az ismerőseid láthatják a képeket, de tudjuk, hogy ez nem marad így... De ha kell mondok egy viccesebb példát is: Szereted a csokitortát, vannak képeid is. 20 év múlva az aktuális kormány kitalálja, hogy aki szereti a csokitortát, az potenciális ellensége az országnak (mert mondjuk a legtöbb hazaárulóban közös volt a csokitorta iránti szeretet). Te meg ott állsz egy halom tortás képpel... Úgy elvisznek, mint a huzat. :) Emlékezhetünk volt miniszterelnökünk Medgyessy Péter ügyére is: A hetvenes években "előléptették" D-209-es ügynökké. Gondolom büszke volt magára, hogy a hírszerzésnek dolgozhatott, mint valamiféle Magyar James Bond. Ma már viszont ez olyan dolog, amit jobb letagadni, mert megbélyegzik, hogy besúgó volt. Nem ismerem a részleteket, nem kívánok állást foglalni, csak egy példa volt.

up1.jpg

A Lényeg, hogy a saját jól felfogott érdekedben jobb, ha minél kevesebb adatot adsz ki magadról. Egyszerűen nem tudhatod, hogy a jövőben mit kell majd letagadnod. Őrült világban élünk és jobb paranoiásnak lenni, mint megbélyegzettnek (vagy halottnak). :) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agyhalottak.blog.hu/api/trackback/id/tr776262285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása