agyhalottadmin 2014.06.25. 14:43

InstaFamous - Hamis online népszerűség

Clipboard01_1.jpg

InstaFamous - talán páran már ismerik a szót, de aki még nem, az jobb lesz ha megbarátkozik vele. Olyan személy, aki híres/ismert, de nem a való életben, hanem az online közösségekben. Eredetileg csak az instagramon ismertté vált embereket hívták így, de mostanában már másokat is.

Internet celebnek lenni a legtöbb esetben a szerencsén múlik. Akármi miatt felkaphatnak valakit az online közösségek, majd ugyanilyen gyorsan el is temetik az illetőt, és már jön is a következő ripacs. Aki elég idős az emlékezhet az itthoni internet hajnaláról Szalacsi Sándorra (ojjektum, ismerősen cseng?), akinek pedig semmit nem mond a neve, az keressen rá youtube-on. Mondhatni hazánkban ő volt az első internet celeb, pedig szerencsétlennek lövése sem volt róla. Részegen állt kamera elé, hogy interjút készítsenek vele és ez olyan humorosra sikerült (főleg a beszólásai miatt: vízbűl veszi ki a zokszigént), hogy nagy népszerűségre tett szert, annak ellenére, hogy akkor még nem voltak videómegosztó oldalak, hanem cd-ről cd-re, kézről-kézre terjedt a felvétel. 

A teljes poszt a lenti "tovább" gombra, vagy a címre kattintva érhető el.

sandor.jpg

A mostani közösségi oldalakon viszont bárki lehet celeb, nem kell hozzá semmilyen különös tehetség vagy képesség. A népszerűséget meg lehet vásárolni. Szó szerint.

Hogy is néz ki ez a valóságban? Ismered a mondást: pénzből lehet pénzt csinálni. Ez igaz a népszerűségre is, ha sok "követőt" (régen még rajongónak nevezték) akarsz, akkor alapból kell, hogy legyenek követőid. Mivel az embereknél működik a birka effektus, ezért amit sokan kedvelnek, azt ők is kedvelni fogják. Azaz a rengeteg követőhöz kell rendelkezned eleinte sok követővel.

Egyszerűen vásárolj rajongókat. Ha instagramon szeretnél népszerűséget a képeidnek, akkor vásárolj 5000 embert, akik kedvelni fogják a képeidet és követnek. Ha facebookon szeretnél követőket, vásárolj párezer követőt, vagy lájkot. Vannak oldalak, amelyek arra szakosodtak, hogy követőket és lájkokat vásárolhatsz tőlük pénzért. Kifizeted, ők pedig követni fognak, vagy lájkolnak téged. Itt lép működésbe a birka effektus, ha látják, hogy már 10.000-en lájkolták az egyik képedet, akkor ők is lájkolni fogják. Innentől pedig már beindul a gépezet, az új követőid még újabbakat hoznak majd. Ugye mindenki ismeri a mondást: szívesen beszélek a millióimról, csak az elsőről ne kérdezz!

Ilyen egyszerű ez.

kocsordyhillscop.jpg

Nem is annyira új ez a fajta módszer, mikor nem volt net, akkor a televizíó tett naggyá embereket azzal, hogy orrba-szájba nyomta őket. Hogy mennyire értékes ez a hamis népszerűség? Ez összetett kérdés, akadnak, akik még így is elismerésre méltók, mert önmagában a tehetség ma már édeskevés bármihez is. Kell egy kis rafináltság. De tapasztalatom szerint ők az elenyésző kisebbség, a többség, akik így értek el népszerűséget, sajnos szimplán idióták. Pár hónapja youtube-on népszerű lett egy videó, amiben semmi más nem történt mindössze annyi, hogy egy szelet kenyér az oldalára dőlt (nem is biztos, hogy kenyér volt). Magas nézettséget összehozott, pedig ez nem vicces, nem érdekes, ez semmi, de ügyesen elterjesztették az alkotók.

15 dollár 5000 lájk, akit érdekelnek a számok. Egyes oldalak azzal reklámozzák magukat, hogy ők valódi emberek lájkjait adják, ezek szerint vannak olyan oldalak, amelyek botok és hamis regisztrációk által generálnak lájkokat? 

Vannak nyereményjátékok, főleg facebookon, amelyek egy része előre le van játszva (dolgoztam olyan cégnél, ahol az ebédlőben a marketinges csajok büszkén ecsetelték, hogy a másnap induló játék győztese már meg is van), a másik részét pedig olyanok nyerik, akiknek az ismerősei összefognak. Például indulsz egy versenyen az egyik fotóddal és természetesen az nyer, aki több lájkot kap. Kétféle győztes lehet, akinek brutál sok ismerőse van és azok simerősei is rá szavaznak, vagy az, aki vesz párezer lájkot a fenti módszerrel. Nincs sok értelme ilyen nyereményjátékon indulni, mert még ha a versenyt szervező cég nem is csal, lesz olyan résztvető, aki igen.

Mi ebből a posztból a tanulság? Aki tehetségtelen hülye, de szeretne híres lenni (még ha csak 15 percre is, mert hogy egyik online celeb sem húzza sokáig az biztos), annak legyen pénze. :) 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://agyhalottak.blog.hu/api/trackback/id/tr896414771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pixynor 2014.07.27. 20:03:45

Szerintem sokkal szörnyűbb az, hogy erre igény van, mert ha pénzt kap a lájkért, okés rendben van. Ez piac. De ami magától jön össze és amire összejön, no az a gáz.

De én még arról sem hallottam, hogy pénzt lehet kérni ha lájkolok valamit. Vagy nem annak adják, aki lájkol?? Ezt nem is értem, egy kicsit nem vagyok túl járatos ebben a témában. :)

agyhalottadmin 2014.07.28. 21:29:59

@Pixynor: Valószínűbb, hogy pár ember létrehoz sok sok hamis profilt és csoportot alkotnak. Amikor te utalsz egyikük számlájára és veszel 5000 like-ot, akkor mindegyik hamis profillal belépnek és like-olják, amit szeretnél.

Lehet, hogy már van rá program is, így nem kell egyesével belépegetni, hanem a program végrehajtja.

De lehetséges ezt a jó öreg megtévesztős módszerrel is csinálni. Valamilyen témának a szószólója leszek, alapítok valami csoportot, ahol kedvelt leszek, mert mit tudom én, jó verseket írok és a csoportomnak van 3000 tagja. Valaki fizet nekem, hogy nyomjak 1000 like-ot valamire. Én pedig beírom a csoportomnak, hogy kedvemért like-olják ezt meg ezt. Az is lehet, hogy a csoport az se tudja, hogy én ezért pénzt kapok. :)

agyhalottadmin 2014.07.28. 21:30:32

Csak még annyi, hogy pénz mindig van arra, hogy a hamis imidzsedet építgesd.

Pixynor 2014.07.28. 21:43:26

@agyhalottadmin: Húúú életembe nem jutnék ide soha, hogy ilyenre vetemedjek. :)
süti beállítások módosítása